Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir.
ASELSAN, vizyonundaki teknoloji vurgusu ile “Küresel pazarda yarattığı değerler ile sürdürülebilir büyümesini koruyan, rekabet gücü ile tercih edilen, stratejik bir ortak gibi güven duyulan, çevreye ve insana duyarlı bir milli teknoloji firması olmak” hedefini benimsemiştir.Bu başarının kilit faktörlerinden olan 9.000’i aşkın çalışanı ve nitelikli mühendislik kadrosu ile ASELSAN, yıllık cirosunun ortalama %7’sini, kendi özkaynakları ile finanse edilen Ar-Ge faaliyetlerine ayırmaktadır.
Tarihçe:
- 1976: Ocak 1976'da M. Hâcim KAMOY Genel Müdür olarak atanmıştır.
- 1978: Macunköy Tesisleri’nde ilk binalar tamamlanmış ve üretim faaliyeti başlamıştır.
- 1980: İlk sırt ve tank telsizleri Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmiştir.
- 1981: İlk el telsizi ve Banka Alarm Sistemlerinin tasarımı yapılmıştır.
- 1983: İlk ihracat gerçekleştirilmiştir.
- 1985: 1982-1985 arasında Sahra Telefonları, Bilgisayar Denetimli Merkezi Sistemler ve Lazer Mesafe Ölçme Cihazları gibi yeni ürünleri envantere katılmıştır.
- 1986: ASELSAN geliştirdiği Elektronik Harp ve Data Terminal cihazları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne katkıda bulunmuştur.
- 1987: ASELSAN Stinger Füze üretimi için 4 NATO ülkesinin katıldığı ortak projeye dahil olmuştur ve kalın film hibrid devre üretimi için gerekli yatırıma başlamıştır.
- 1988: ASELSAN F-16 programı için ilk aviyonik cihazını üretmiştir.
- 1989: akistan'a ilk teknoloji transferi yapılmıştır. Pakistan'ın NRTC tesislerinde ASELSAN lisansı ile telsiz imalatına başlanmıştır.
- 1990: 21.05.1990 tarihinde ASELSAN hisseleri halka arz edilmiş, 01.08.1990 tarihi itibariyle İMKB'de işlem görmeye başlamıştır. ASELSAN faaliyet alanlarına göre 3 grup halinde yeniden yapılandırılmıştır.
- 1991: SSİK 91-3 kararıyla Aselsan'da Radar Teknoloji Merkezi kurulmuştur.
- 1992: Radar sistemleri ASELSAN'ın ürün yelpazesine katılmıştır.1992 yılında SSİK 92-4 kararıyla Aselsan'da Elektro-Optik Teknoloji Merkezi kurulmuştur.
- 1994: Otoyol Acil Yardım Haberleşme Sistemleri ve Ücret Toplama Sistemlerinin tasarım, montaj ve işletmeye alma çalışmaları ile bu sistemlerin yurt dışına pazarlama çalışmaları başlamıştır.
- 1995: Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Grubu bugüne kadar sürdürülen çalışmalar ile Hibrit Mikro elektronik, Ataletsel Seyrüsefer, Kızılötesi Güdüm, Lazer güdüm, Termal Görüntüleme Sensorları, Pasif Görüntü Yoğunlaştırıcılar, Lazer Üreteçler ve Sensorlar gibi temel konularda proje faaliyetleri gerçekleştirmiştir.1995 yılında elektro-optik sistemlerin farklı platformlara uygulanabilirliği ve daha etkin kullanımına yönelik entegre sistem çalışmaları yapılmış, ayrıca ring lazer jiroskoplu INS sistemi üretimine başlanmıştır.
- 1996:TASMUS sözleşmesi imzalanmıştır.
- 1997: ASELSAN 1919 Cep Telefonu piyasaya sürülmüştür.
- 1998: Termal kameralar, termal silah dürbünü ve termal görüş cihazları ile hedef koordinat belirleme cihazları TSK'nın hizmetine sunulmuştur.
- 1999: Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi, MILSIS Elektronik Harp ve X-Band Uydu Haberleşme Sistemi sözleşmeleri imzalanmıştır.
- 2000: Necip Kemal BERKMAN Genel Müdür olarak atanmıştır.
- 2001:ASELSAN MİKES A.Ş.'nin %72 hissesini devralmıştır. KMS sistemleri seri üretim projesi imzalanmıştır.
- 2002: Şirketin özsermayesi geçen yıla oranla iki buçuk kat büyümüş ve toplam kaynakların yaklaşık dörtte biri oranına ulaşmıştır. TSK Hava Platformlarında kullanılacak MWS-TU Füze İkaz Sistemi ve Leopard Volkan Atış Kontrol Sistemi projesi imzalanmıştır.
- 2003: SPEWS-II F-16 Elektronik Harp Kendini Koruma Sistemi, Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi gibi büyük projeler için uzun dönemi kapsayan sözleşmeler imzalanmıştır.
- 2004: HEWS-CMDS CHAFF/FLARE atıcı sistemi projesi imzalanmıştır.
- 2005: HEWS, Helikopter Lazer İkaz Alıcı sistemi projesi (LİAS) Projesi ve K.K.K.'lığı Aviyonik Sistem Modernizasyonu projesi imzalanmıştır.
- 2006: Genel Müdürlüğe Cengiz ERGENEMAN, Mikrodalga ve Sistem Teknolojileri Grup Başkanlığına Fuat AKÇAYÖZ, Haberleşme Cihazları Grup Başkanlığına Dr. Faik EKEN, Mikro elektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Grup Başkanlığına Özcan KAHRAMANGİL atanmıştır.2006 yılında ASELPOD projesi imzalanmıştır.
- 2007: ASELSAN Entegrasyon Holü Binası inşası tamamlanmış ve yerleşme faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.MİLGEM savaş sistemi tedarik projesi imzalanmıştır.
- 2008: ATAK sözleşmesi, Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz (ÇBSMT) projesi imzalanmış ve ASELSAN özgün olarak geliştirilmiş ilk Hava Savunma Radarını teslim etmiştir.Ocak 2008'de Mikrodalga ve Sistem Teknolojileri Grup Başkanlığı, Savunma Sistem Teknolojileri ile Radar, Elektronik Harp ve İstihbarat Sistemleri Grup Başkanlığı olarak yeniden yapılandırılmıştır. Fuat AKÇAYÖZ, Savunma Sistem Teknolojileri Grup Başkanlığı görevine, Ergun BORA, Radar, Elektronik Harp ve İstihbarat Sistemleri Grup Başkanlığı görevine atanmıştır.2008 yılında Sahil Güvenlik Komutanlığı arama kurtarma gemisi projesi, AKSAZ ve FOÇA Deniz üssü su altı ve üstü gözetleme ve tespit sistemi (Yunus) projesi, Yeni Tip Karakol Botu projesi ve JEMUS Kastamonu, Konya Telsiz sistemi projesi imzalanmıştır.
- 2009: Dört Ar-Ge Merkezi kurulmuş,Leopard-1 Tankı modernizasyonu tamamlanmış, MİLGEM Savaş Sistemi 2nci Gemi projesi, Kundağı Motorlu Obüs (Fırtına) Mühimmat aracı için Mühimmat Transfer sistemi projesi ve SAR / Keşif Sistemi Tedarik Entegrasyon projesi imzalanmıştır.2009 yılında BAE için STAMP ve STOP sistemi projesi, ADOP-2000 Ateş Destek Sistemi projesi, Kara Konuşlu uzaktan ED/ET kabiliyeti kazanımı projesi imzalanmıştır.
- 2010: Antalya ve Isparta'da 112 Acil Çağrı Merkezi açılmış, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Sayısal Trunk telsiz sistemi ihalesi kazanılmış, Tasmus-G 2nci Ordu Projesi teslimatları gerçekleştirilmiştir.2010 yılında BAE'nin ihtiyacı kapsamında Patriot Füze Sisteminin Antenna Mast Group ürünleri için alt yüklenicilik anlaşması Raytheon Firması ile imzalanmış,, ATMACA Elektronik Sistemleri geliştirme projesi, Pakistan Savunma Bakanlığı Yazılım Tabanlı Telsiz projesi, Deniz Platformu 3B Arama Radarı projesi, Kundağı Motorlu Hava Savunma Topu ve Ateş İdare Sistemi Geliştirme projesi, 12 adet Hava Savunma Radarı projesi ve 35MM Çekili Hava Savunma Topu Modernizasyonu ve Parçacıklı Mühimmat Geliştirme projesi imzalanmıştır.
- 2011: ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen Gemi LPI Radar sistemi ALPER (ASELSAN Low Power ECCM Radar), üretiminin ve fabrika kabul testlerinin gerçekleştirilmesini takiben MİLGEM Projesi kapsamında TCG Heybeliada korvetine entegre edilmiş, Liman Kabul Testleri başarı ile tamamlanmış ve teslimatı tamamlanarak ilk görevine başlamıştır. 2011 yılında MİLGEM 1. Gemisi TCG HEYBELİADA Deniz Kabul Testleri başarı ile tamamlanmış, donanmaya teslim edilmiştir. SSM, ASELSAN, STM, RAYTHEON firmaları arasında Ay Sınıfı Denizaltı Modernizasyonu Projesi imzalanmıştır. SSM ile ASELSAN arasında Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi Tasarım ve Geliştirme Dönemi Sözleşmesi imzalanmıştır.12 Nisan 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL Macunköy Tesislerini ziyaret etmiştir.
- 2012: Mayıs 2012’de Necmettin BAYKUL Aselsan Yönetim Kurulu Başkanlığına atandı. Yenimahalle Belediyesi tarafından Aselsan Macunköy Tesisleri yakınında bir parka Aselsan Kurucu Genel Müdürü Hacim KAMOY’un adı verildi. 2012 yılında Aselsan tarafından geliştirilen tasarım, üretim ve teslimatları 23 yıl süren Türkiye’nin İlk Milli Hava Savunma Sistemi, “Kaideye Monteli Stinger Sistemi”nin son beş adedi Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi. 2012 yılında Savunma Sanayii Müsteşarlığı koordinasyonunda; Üniversite- Sanayi işbirliğinin başarılı örneklerinden; radar alanında kritik teknoloji olan Galyum Nitrat Transistör ve Tümleşik Devre Yapımı için İleri Teknoloji Yatırımı Mutabakat Muhtırası Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Aselsan ve Bilkent Üniversitesi arasında, “Teknoloji Kazanım Yol Haritası Sözleşmeleri” de Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Aselsan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arasında imzalandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 1. Üniversite-Sanayi İşbirliği Zirvesi’nde Aselsan 2012 yılında Üniversitelerle başlattığı 11 yeni SAN-TEZ Projesi ile en yüksek sayıda projesi kabul olmuş olan firma olarak “Üniversite Sanayi İşbirliğinde Başarılı Firma Ödülü”nü aldı.
- 2013: Aselsan dünyanın ilk 50 savunma sanayi şirketinden biri olma yönündeki tırmanışını sürdürdü, savunma cirosunda dünyanın en büyük 74’üncü şirketi oldu. 2013 yılında Aselsan 11’ inci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na (IDEF 2013) iki bin metrekareyi aşan alanda en geniş katılımı sağlayan firma oldu.
- 2014: ASELSAN’ın yeni şirketi Sivas’ta kuruldu. ASELSAN Hassas Optik Araştırma ve Üretim Tesisinin temeli, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da katıldığı törenle atıldı. Yüzde 50 ASELSAN ve yüzde 50 Sivas Optik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklığı ile kurulan Şirket, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Teknokenti içinde faaliyet göstermektedir.Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri (UGES) Sektör Başkanlığı kuruldu. ASELSAN’ın 5nci Ar-GE Merkezi olan UGES bünyesinde, ASELSAN'ın kuruluşundan itibaren kazanmış olduğu teknoloji birikimini, ülkemizin diğer stratejik teknoloji alanları olan; ulaşım, güvenlik, enerji, trafik-otomasyon ve sağlık konularında da ürün geliştirme amaçlı olarak kullanması hedeflenmiştir.ASELSAN Akademi Kuruldu. ASELSAN’ın kurumsal akademisi olan ASELSAN Akademi 2014 yılında kurulmuştur. ASELSAN Akademi, ASELSAN bünyesinde yer alan faaliyetlerin, bireylerin ve takımların kurumsal olarak entegre bir şekilde gelişmesini; bireysel ve kurumsal öğrenmeyi sağlamak, bilgi/bilgelik düzeyini artırmak ve kurumsal hafıza oluşturmak suretiyle gerçekleştirerek ASELSAN’ın kurumsal hedeflerini ve stratejilerini desteklemeyi amaçlamaktadır.Defence News dergisi tarafından düzenlenen dünyanın ilk 100 savunma şirketi sıralamasında ASELSAN yükselişini sürdürmüş ve 67. sırada yer almıştır.
- 2015:ASELSAN’ın radar ve elektronik harp geliştirme, üretim, test ve mühendislik birimlerinin konumlandığı ASELSAN Gölbaşı Yerleşkesi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'ın katılımıyla 16 Mart 2015 tarihinde açılışı yapılarak faaliyetlerine başlamıştır.2015 yılında düzenlenen 12'nci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda (İDEF 2015) 2000 metrekareyi aşkın sergileme alanında ürünlerini sergilemek suretiyle en geniş katılımcı olarak yer almıştır.Defence News dergisi tarafından düzenlenen dünyanın ilk 100 savunma şirketi sıralamasında ASELSAN yükselişini sürdürmüş ve 62. sırada yer almıştır. 1975 yılında kurulmuş olan ASELSAN savunma sanayi alanında 40'ncı hizmet yılını tamamlamıştır.
- 2016: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile 79 farklı ülkeden yabancı gözlemcilerin de katıldığı Efes Tatbikatında ASELSAN ürünleri sergilendi.2016 yılında, ASELSAN Hassas Optik Tesisi hizmete açıldı.2016 yılında, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ASELSAN tarafından Gölbaşı Radar ve Elektronik Harp Teknoloji Merkezi'nde kurulan, Dinamik RF ve Anten Test Laboratuvarlarının açılışını gerçekleştirdi.
- 2017: ASELSAN IDEF ’te kurduğu en büyük standıyla yerli ve yabancı kurum ve kuruluşlara mensup birçok ziyaretçiyi ağırladı.2017 yılında, Yönetim Kurulu Başkanlığına, bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak yönetime giren İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Özkol seçildi. Alb. (E) Bayram Gençcan, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Tüma.(E) Emin Sami Örgüç ve Ankara Valisi Ercan Topaca yönetim kurulu üyeliğine seçilen diğer isimler oldu.2017 yılında, 4.5G Şebekesinde Kullanılacak İlk Yerli Baz İstasyonu Anteni ASELSAN tarafından geliştirildi.
- 2018: ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanlığına ve Genel Müdürlüğüne Prof. Dr. Haluk Görgün atandı.2018 yılında, İkincil halka arz ile ödenmiş sermayesini 1 milyar 140 milyon TL’ye, halka açıklık oranını yüzde 25,70'e çıkaran ASELSAN, Borsa İstanbul’da yeniden işlem görmeye başladı.
- Ercümend ARVAS - Yönetim Kurulu Başkanı
- Alpaslan KAVAKLIOĞLU - Yönetim Kurulu Başkan Vekili
- İsmail ARI - Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
- Bekir BAYRAKDAR - Yönetim Kurulu Üyesi
- Yavuz ÇELİK - Yönetim Kurulu Üyesi (Murahhas Üye)
- Salih KUL - Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
- Mustafa Murat ŞEKER - Yönetim Kurulu Üyesi (Murahhas Üye)
- Ebru TÜMER - Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
- Ahmet YOZGATLIGİL - Yönetim Kurulu Üyesi
Günümüzde Aselsan
Aselsan, Türkiye merkezli bir savunma sanayi şirketidir ve çok geniş bir ürün yelpazesi sunar. 1975 yılında kurulmuş olan bu şirket, askeri ve sivil alanda çeşitli elektronik ürünler ve savunma sistemleri geliştirmektedir.
Haberleşme Sistemleri: Aselsan, askeri ve sivil haberleşme sistemleri geliştirmekte ve üretmektedir. Bu sistemler, askeri birlikler ve güvenlik güçleri için taktik haberleşme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılır.
Radarlar: Aselsan, hava, deniz ve kara platformları için radar sistemleri üretir. Bu radarlar, hedef izleme, hava trafik yönetimi ve gözetleme amaçları için kullanılır.
Elektronik Harp Sistemleri: Şirket, elektronik harp sistemleri ile düşmanın iletişim sistemlerini engellemek veya etkisiz hale getirmek için kullanılan cihazlar geliştirir.
Güvenlik ve Gözetim Sistemleri: Aselsan, sivil altyapıların güvenliğini artırmak amacıyla video gözetim, erken uyarı ve güvenlik sistemleri üretir.
Füzeler ve Savunma Sistemleri: Şirket, füze güdüm sistemleri ve füze savunma sistemleri gibi ürünler geliştirir.
Elektronik Ürünler: Elektronik savaş ekipmanları, komuta kontrol sistemleri, simülasyon ve eğitim sistemleri gibi bir dizi elektronik ürün Aselsan'ın uzmanlık alanına girer.
Aselsan, Türk Silahlı Kuvvetleri için çeşitli ürünler tedarik ederken aynı zamanda uluslararası pazarda da önemli bir oyuncu haline gelmiştir. Şirket, savunma ve güvenlik alanında teknolojik yeniliklere liderlik etme konusundaki kararlılığıyla bilinir.
Ürünleri
Aselsan savunma sanayisi ürün tedariki ve araştırma geliştirme faaliyetleri başta olmak üzere birçok alanda varlık gösterir.
- TASMUS Taktik Saha Muhabere Sistemi
- Taşınabilir Radyolink Haberleşme Sistemi
- Hava Platformları ve Kule Haberleşme Sistemi
- Havan Ateş İdare Sistemi
- İleri Gözetleyici
- Mühimmat Transfer Sistemi (MTS)
- Taktik Ateş İdare Sistemi
- Mobil Hava Trafik Kontrol Kulesi
- Entegre Deniz Haberleşme Sistemleri
- PRC V/UHF Yazılım Tabanlı El Telsizleri
- Sahra Telefonu
- GRC-5220 Taktik Geniş Bant ETHERNET Radyo Ailesi
- Askerî G.SHDSL Modemler
- AYAC Askerî Yönlendirme ve Anahtarlama Cihazı
- ZAMBAK Başlık Takımı Birimleri
- Biyometrik Kimlik Doğrulama ve Geçiş Kontrol Sistemleri (BKDGKS)
- VRC-9661 Araç İçi Uzak Komuta Sistemi
- IP Uzak Komuta Sistemi
- Mobil Almaç-Göndermeç ve Tekrarlayıcı Telsiz Ekipmanı - MATE
- El Telsizi Yan Birimleri ve Aksesuarları
- Araç Telsizi Yan Birimleri ve Aksesuarları
- Sabit Merkez Telsizi Yan Birimleri ve Aksesuarları
- Tekrarlayıcı Telsiz ve Mobil Tekrarlayıcı Telsiz Aksesuarları
- Haberleşme Çözümlerinin Karşılaştırılması
- ZARGANA - Denizaltılar için Torpido Karşı Tedbir Sistemi
- MİLGEM Savaş Sistemi Tedariki Projesi
- Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD)
- Amfibi Gemi Projesi (LST)
- Lojistik Destek Gemileri (LDG)
- SAPAN Programlanabilir Aktif/Reaktif Elektronik Karıştırma Sistemi
- TURKUAZ Sismik Araştırma Gemisi Bilimsel Görev Sistemi
Aselsan Teknolojik Yapısı Nasıldır?
Aselsan'ın teknolojik yapısı oldukça karmaşıktır ve geniş bir yelpazede savunma ve güvenlik teknolojileri geliştirmektedir. Şirket, aşağıdaki ana teknolojik alanlarda uzmanlaşmıştır:
Elektronik Mühendislik: Aselsan, elektronik sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konusunda büyük bir uzmanlık sahibidir. Bu, radarlar, haberleşme ekipmanları, füze güdüm sistemleri ve diğer elektronik cihazlar için geçerlidir.
Yazılım Geliştirme: Şirket, ürünlerinin çoğunda sofistike yazılım gereksinimlerine sahiptir. Bu yazılımlar, cihazların işlevselliğini kontrol etmek ve optimize etmek için kullanılır.
Mekanik Tasarım ve Üretim: Aselsan, mekanik sistemlerin tasarımı ve üretimi konusunda da uzmanlaşmıştır, özellikle araçlar ve platformlar için entegre sistemlerin geliştirilmesinde önemlidir.
Elektronik Harp: Şirket, düşmanın iletişim sistemlerini engelleme veya etkisiz hale getirme amacıyla elektronik harp ekipmanları üretir.
Mühendislik ve Tasarım: Aselsan, mühendislik ve tasarım süreçlerini entegre ederek karmaşık savunma sistemlerini geliştirmekte ve mükemmelleştirmektedir.
Ar-Ge (Araştırma ve Geliştirme): Şirket sürekli olarak Ar-Ge'ye yatırım yaparak yeni teknolojilerin geliştirilmesine odaklanır ve mevcut ürünlerini iyileştirir.
- Kuantum Teknolojileri:
ASELSAN’da Kuantum Teknolojileri alanındaki çalışmalarının yürütülmesi amacıyla KUANTAL (Kuantum Araştırma Laboratuvarı) kurulmuştur. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) yerleşkesinde kurulan laboratuvarda yürütülecek projeler ile Türkiye’nin kuantum teknolojilerindeki bilgi birikimi ve teknoloji hazırlık seviyesi artırılarak ASELSAN üzerinden yerli ve milli sistemlere dönüştürülmesi amaçlanıyor. Laboratuvarın sahip olacağı deneysel yetenekler ve araştırma olanakları itibariyle, ülkemiz sanayiinde tek dünyada da sayılı araştırma laboratuvarından biri olması hedeflenmektedir. Araştırma Merkezlerimizin sahip olduğu akademik iş birlikleriyle KUANTAL, alanında yüksek etkili araştırma ve prototip geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
- Yapay Zeka Teknolojileri:
ASELSAN Araştırma Merkezi bünyesinde yapay zekanın uygulama alanlarının en popülerlerinden olan bilgisayarlı görü, doğal dil işleme ve karar alma konularında çalışmalar yürütülmektedir.Aselsan Araştırma Merkezi bünyesinde; sistem tanıma, standart bir altyapıya göre kontrolcülerin tasarlanıp, çalıştıkça ince ayarlarının kendisi tarafından yapılmasının sağlanması ve doğrusal olmayan sistemlerde optimal kontrol üzerine çalışılmaktadır. 2018’den beri Araştırma Merkezinde çalışılmakta olan doğal dil işleme alanında temel teknoloji kazanımları sağlanmış olup, ASELSAN ürünleri için sesli asistanlardan otomatik içerik takip sistemlerine, dokümanlar arası ilişki tespitinden, süreçlerin iyileştirilmesi için sınıflandırıcılar tasarlanmasına kadar çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.Metin verisinin sınıflandırılması, ilişkilendirilmesi konularında önemli ilerlemeler sağlanmış, Türkçe sesli asistan geliştirilmesine ve sosyal iletişim ortamlarındaki etkileşimlerin kestirimi konularında öncü çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
- İleri Sinyal İşleme Yöntemleri
ASELSAN Araştırma Merkezi’nde yenilikçi sinyal işleme yöntemleri kullanılarak geleneksel hedef tespit ve yön bulma yöntemlerine kıyasla hedef tespit doğruluğunun başarımının artırılması yönünde önemli çalışmalar yürütülmektedir.
- Nano Tıp
Henüz insanda uygulamaya geçmemiş olan MPG yönteminin damar görüntüleme, damar içi cihazların görüntülenmesi, hücre etiketleme ve izleme, hedefli ilaç salınımı, tümör tedavi izleme ve terapi gibi birçok farklı uygulamalarda kullanım potansiyeli bulunmaktadır.ASELSAN Araştırma Merkezi’nde, kenarları açık sistem mimarisi önerilmiş ve araştırma çalışmaları için özgün bir prototip MPG sistemi geliştirilmiştir.
Aselsan bünyesindeki diğer teknolojik gelişmelere buradan göz atabilirsiniz.
Aselsan Çalışan Yapısı Nasıldır?
Aselsan'ın çalışan yapısı büyük bir organizasyon içerisinde çeşitli disiplinlerde uzmanlaşmış profesyonellerden oluşur.
Mühendisler: Aselsan'ın mühendisleri, elektronik, mekanik, yazılım, endüstriyel ve diğer mühendislik alanlarında uzmanlaşmıştır. Ürünlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi için kritik roller üstlenirler.
Yazılım Geliştiriciler: Şirketin yazılım mühendisleri, ürünlerin karmaşık yazılım gereksinimlerini karşılar. Kontrol sistemleri, işletim yazılımları ve diğer yazılım uygulamalarını geliştirirler.
Proje Yöneticileri: Proje yöneticileri, Aselsan'ın projelerinin zaman çizelgelerini, bütçelerini ve kaynaklarını yönetir. Proje süreçlerini koordine ederler.
Ar-Ge Personeli: Araştırma ve geliştirme ekibi, yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve mevcut ürünlerin iyileştirilmesi konularında çalışır.
Üretim ve Üretim Mühendisleri: Üretim mühendisleri, ürünlerin seri üretimi ve kalite kontrolünü sağlar. Üretim tesislerinin verimliliğini artırmak için çalışırlar.
İnsan Kaynakları ve Destek Personeli: İnsan kaynakları uzmanları, işe alım, eğitim, personel yönetimi ve diğer insan kaynakları işlevlerini yürütür.
Finans ve Mali İşler: Finans uzmanları, şirketin finansal yönetimi, bütçeleme ve muhasebe işlemleriyle ilgilenir.
Satış ve Pazarlama: Satış ve pazarlama ekibi, Aselsan'ın ürünlerini ve hizmetlerini müşterilere tanıtır ve ulusal ve uluslararası pazarlarda şirketi temsil eder.
Aselsan, çok çeşitli pozisyonlarda çalışanlar istihdam eden büyük bir şirkettir ve çalışanları, savunma sanayi ve güvenlik teknolojileri alanında uzmanlık ve deneyim sahibi olmak konusunda eğitilirler. Ayrıca, sürekli öğrenmeyi teşvik eden bir iş kültürü vardır ve çalışanlarına profesyonel gelişim fırsatları sunar.
Aselsan'da yaklaşık 10,000 çalışan bulunmaktadır. Çalışanlarının cinsiyet dağılımı ve ortalama yaşları şu şekildedir:
- Erkek çalışanlar: %79
- Kadın çalışanlar: %21
- Ortalama yaş: 33,55
Ayrıca, çalışanlar kulvarlara göre aşağıdaki şekilde dağılmıştır:
- Yetenek: %2
- Destek: %3
- İdari: %6
- Mühendis: %57
- Teknisyen: %28
- Yönetici: %4
Bu istatistikler Aselsan'ın çalışan yapısını açıklamaktadır.
Aselsan Şirket Yapısı Nasıldır?
Aselsan, karmaşık bir şirket yapısına sahip büyük bir savunma sanayi şirketidir. ASELSAN hisselerinin %74,20’si TSKGV’ye aittir, %25,80’lik kısım ise Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görmektedir.Türkiye’nin en büyük savunma elektroniği kuruluşu olan ASELSAN; başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere yurt içi ve yurt dışı ihtiyaç makamlarının, haberleşme ve bilgi teknolojileri, radar ve elektronik harp, elektro-optik, aviyonik, insansız sistemler, kara, deniz ve silah sistemleri, hava savunma ve füze sistemleri, komuta kontrol sistemleri, ulaştırma, güvenlik, trafik, otomasyon ve sağlık teknolojilerine yönelik ihtiyaçlarını karşılayabilecek çok geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. ASELSAN bugün özgün ürünlerini ihraç eden, dünyanın ilk 100 savunma sanayi şirketi (Defense News Top 100) listesinde yer alan, yerel kuruluşlar ile işbirliği modelleri kurgulayarak uluslararası pazarlarda ortaklıklar kuran, yatırım yapan bir marka haline gelmiştir.
Yönetim: Aselsan'ın yönetimi, bir Yönetim Kurulu tarafından denetlenir ve şirketin stratejik yönlendirmesi, kararları ve politikaları belirler. Genel Müdür veya CEO, şirketin günlük operasyonlarını yönetir.
Bölümler ve Birimler: Aselsan, farklı disiplinlerde çalışanlarla donatılmış birçok bölüme ve birime sahiptir. Örneğin, elektronik, yazılım, mühendislik, üretim, insan kaynakları, pazarlama ve daha birçok farklı departman mevcuttur.
Ar-Ge Merkezleri: Şirket, Ar-Ge faaliyetleri için çeşitli merkezler kurmuştur. Bu merkezler, yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve ürünlerin iyileştirilmesi için çalışırlar.
Üretim Tesisleri: Aselsan'ın üretim tesisleri, ürünlerin seri üretimini gerçekleştirir. Elektronik ve mekanik ürünlerin üretimi, montajı ve testi bu tesislerde gerçekleşir.
Satış ve Pazarlama: Şirket, ürünlerini Türkiye içinde ve uluslararası pazarlarda tanıtmak ve satmak için satış ve pazarlama departmanlarına sahiptir. Ayrıca, müşteri ilişkileri ve müşteri desteği de bu departmanlar aracılığıyla sağlanır.
İş Geliştirme: Aselsan, yeni iş fırsatları ve projelerin keşfedilmesi ve geliştirilmesi için iş geliştirme ekiplerine sahiptir. Bu ekipler, stratejik ortaklıklar kurma ve yeni pazarlara açılma görevini üstlenir.
Aselsan'ın bu karmaşık yapıdaki organizasyonu, savunma sanayi ürünlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve satışı süreçlerinin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlar. Aynı zamanda sürekli Ar-Ge'ye odaklanarak yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesine ve sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunur.
Aselsan Sürdürülebilirlik ve Gelecek Vizyonu Nasıldır?
ASELSAN Sürdürülebilirlik Stratejisini bütüncül bir yaklaşımla "SAFEGUARDING THE FUTURE" prensiplerini temel alarak ve BM Sürdürülebilirlik Hedefleriyle uyumlu bir şekilde kurgulamaktadır. Bu kapsamda; ASELSAN hem kendi süreçlerini hem de içerisinde yer aldığı ekosistemi ve tüm paydaşlarını da motive ederek aynı plan çerçevesinde çalışmaya teşvik etmektedir. ASELSAN; toplum, ekonomi ve dünya temaları özelinde aktif katılımla ve gönüllü iş birlikleriyle, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmayı ve bu dünyayı olumlu yönde geliştirebilmeyi kendisine amaç edinmektedir. ASELSAN sürdürülebilirlik çalışmaları dünyamız, toplum ve ekonomi olarak üçe ayrılmaktadır ve her bir kapsam dahilinde oluşturulan prensipler doğrultusunda kazanımı sağlanacak hedefler oluşturulmakta ve düzenli olarak gelişim sağlanmaktadır.
Dünya
ASELSAN yeşil prensipleri kapsamında dünyamızın daha yaşanılabilir, temiz olması; ASELSAN süreçlerinin doğa dostu olarak iyileştirilmesine yönelik programlar, iklim değişikliği yönetimi, su yönetimi, atık yönetimi ve ürün sorumluluğu kapsamında yürütülmektedir.
Toplum
Turuncu prensipleri ASELSAN için kuruluşundaki misyonu yani Türk Halkına olan borucunu yerine getirmek için büyük önem teşkil etmektedir. Bu kapsamda kurulan ASİL derneği ile ihtiyaç sahiplerine sağladığı destek ağırlıklı olarak toplum çalışmalarını oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra gelecek nesillerin teknolojik okur yazarlığa adapte olması ve bu alanda ilham kaynağı olmak için sosyal sorumluluk projesi olan Tekno Macera ile çalışmalarına devam etmektedir. Yine gelecek nesiller için ve ASELSAN’ın içinde bulunduğu sanayideki iş gücünün geliştirilmesi için MEB ile birlikte hayata geçirilen ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesi de aktif bir şekilde ASELSAN tarafından desteklenmektedir. Çalışanlarımız için oluşturulmuş ASİL platformu ile sosyo-ekonomik ihtiyaçlara yönelik iyileştirmeler yapılmaktadır.
Ekonomi
ASELSAN mavi prensipleri gereği içerisinde yer aldığı ekosistemin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaparak Gücümüz Bir platformu altında tüm alt yüklenicilerinin süreçlerinin iyileştirilmesi ve kurumların geliştirilerek güçlenmesi için çalışmakta aynı zamanda yeni alt yüklenicilerin de ekonomiye kazandırılmasını hedeflenmektedir. Genç girişimciler için kurulan Girişimcilik Merkezi ile de yeni iş kollarının kurularak ülke ekonomisine katkı sağlanması ve teknolojik altyapının firmalar aracılığı ile güçlendirilmesine aktif olarak destek olmaktadır.
Aselsan, sürdürülebilirliği ve gelecek vizyonunu şirket stratejisinin temel bir parçası olarak görür ve bu doğrultuda hareket eder. Bu yaklaşım, şirketin rekabetçiliğini artırmaya, topluma katkıda bulunmaya ve uzun vadeli başarısını sürdürmeye yardımcı olur.
Aselsan Pazarlama Stratejileri
Aselsan gibi büyük bir savunma sanayi şirketinin pazarlama stratejileri, özel gereksinimleri ve hedef kitlesini dikkate alarak özgün bir yaklaşım gerektirir.
Ürün Odaklı Pazarlama: Aselsan, karmaşık savunma ve güvenlik teknolojileri geliştirdiğinden, ürünlerin özelliklerine ve avantajlarına odaklanan bir pazarlama stratejisi izler. Müşterilere ürünlerin teknik detayları ve kullanım alanları hakkında ayrıntılı bilgi sunar.
Uluslararası Pazar Genişletme: Aselsan, Türkiye dışında da büyümeyi hedefler. Bu nedenle, uluslararası pazarlara giriş stratejileri oluşturur, yerel gereksinimlere uygun ürünler geliştirir ve uluslararası işbirlikleri kurar.
Müşteri İlişkileri Yönetimi: Şirket, müşterileriyle güçlü bir ilişki kurmayı önemser. Müşterilere özel çözümler sunar, satış sonrası destek sağlar ve müşteri memnuniyetini yükseltmeye çalışır.
Marka Bilinirliği: Aselsan, güçlü bir marka bilinirliği oluşturmayı amaçlar. Bu, savunma sanayi ve güvenlik sektörlerinde tanınan bir marka olmaya odaklanmayı içerir.
Endüstri Etkinlikleri: Şirket, savunma ve güvenlik endüstrisine yönelik fuarlar, konferanslar ve diğer etkinliklere katılır. Bu etkinliklerde ürünlerini sergiler, yeni iş bağlantıları kurar ve sektördeki en son gelişmelere ayak uydurur.
Sosyal Medya ve İnternet Pazarlama: Aselsan, dijital pazarlama ve sosyal medya platformlarını etkili bir şekilde kullanır. Web siteleri, bloglar, sosyal medya hesapları ve çevrimiçi reklamlar aracılığıyla ürünlerini tanıtır.
Eğitim ve Bilgilendirme: Aselsan, savunma ve güvenlik konularında toplumu bilinçlendirmeyi ve eğitmeyi hedefler. Bu, kamuoyunu şirketin faaliyetlerine ve sektörün gereksinimlerine karşı bilinçlendirmeyi içerir.
Aselsan'ın pazarlama stratejileri, karmaşık ve özgün ürünlerle, müşteri odaklı yaklaşım ve küresel rekabetçilikle bütünleşir. Bu stratejiler, şirketin büyümesini ve sürdürülebilirliğini desteklerken, savunma ve güvenlik teknolojileri alanında liderlik pozisyonunu korumasına yardımcı olur.
Aselsan Şirketinin borsadaki yeri nasıldır?
BIST Kodu: ASELS
Halka Açılma Tarihi: 01.08.1990
Kuruluş Tarihi: 14/11/1975
İlk İşlem Tarihi: 01.06.1990
Faaliyet Alanı: Askeri ve sivil haberleşme sistemleri, cep telefonu,elektronik harp, radar savunma sistemleri, elektro optik sitemler bilgisayarlar kontrollu alarım sistemleri, hibrid devre konularında araştırma, geliştirme ve üretim.
Personel Sayısı: 11037
Merkez Adresi: ANKARA
Web Adresi: www.aselsan.com.tr
İştirakiler:
- ASELSAN BAKÜ ŞİRKETİ
- ASELSAN BİLKENT MİKRO NANO A.Ş.
- ASELSAN GLOBAL DIŞ TİCARET VE PAZARLAMA A.Ş.
- ASELSAN KONYA SİLAH SİSTEMLERİ ANONİM ŞİRKETİ
- ASELSAN MALAYSIA SDN. BHD.
- ASELSAN MIDDLE EAST PSC LTD.
- ASELSAN SİVAS HASSAS OPTİK SAN. VE TİC. A.Ş.
- ASELSAN UKRAINE LLC.
- ASELSANNET ELEKTRONİK VE HABERLEŞME SİSTEMLERİ SANAYİ TİCARET İNŞAAT VE TAAHHÜT LTD. ŞTİ.
- ASPİLSAN ENERJİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
- BARQ QSTP LLC.
- BİTES SAVUNMA HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİLERİ YAZILIM ELEKTRONİK TİCARET A.Ş.
- DASAL HAVACILIK TEKNOLOJİLERİ A.Ş.
- EHSİM ELEKTRONİK HARP SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK TİCARET A.Ş.
- IGG ASELSAN INTEGRATED SYSTEMS LLC
- İSTANBUL FİNANS VE TEKNOLOJİ ÜSSÜ A.Ş.
- KAZAKHSTAN ASELSAN ENGINEERING LLP
- MİKROELEKTRONİK ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME TASARIM VE TİCARET LTD.ŞTİ.
- ROKETSAN ROKET SANAYİİ VE TİCARET A.Ş
- TEKNOHAB TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ YÖNETİM A.Ş.
- TR EĞİTİM VE TEKNOLOJİ A.Ş.
- TÜYAR MİKROELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
- ULAK HABERLEŞME A.Ş.
Aselsan Rakip Yapısı ve Rakiplerine Karşı Üstünlükleri ve Zayıflıkları
Aselsan, savunma ve güvenlik sektöründe faaliyet gösteren önemli bir şirkettir ve birçok ulusal ve uluslararası rakibi bulunmaktadır.
- Rakip Yapısı:
Aselsan'ın rakip yapısı, sektördeki diğer büyük savunma ve güvenlik şirketlerini içerir. Bazı rakipleri şunlar olabilir:
Roketsan: Roketsan, Türkiye'de füze sistemleri ve roketler üreten önemli bir rakiptir.
Havelsan: Havelsan, yazılım ve bilgi teknolojileri alanında uzmanlaşmıştır ve Aselsan'ın yazılım ürünleri ile rekabet eder.
ASELSAN'ın uluslararası rakipleri: Sektördeki uluslararası oyuncular, Aselsan ile pazar payı ve teknoloji konularında rekabet ederler. Bu şirketler arasında BAE Systems, Lockheed Martin, Raytheon ve diğerleri bulunabilir.
- Üstünlükler:
Yerel Üretim Kapasitesi: Aselsan, Türkiye'nin yerli savunma sanayi kapasitesini geliştirmekte önemli bir rol oynar ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne özgün çözümler sunar.
Ar-Ge Yetenekleri: Aselsan, sürekli Ar-Ge'ye yatırım yapar ve teknolojik yeniliklerle öncü olur.
Ürün Çeşitliliği: Şirket, geniş bir ürün yelpazesi sunar ve farklı savunma gereksinimlerini karşılayabilir.
Uluslararası İşbirlikleri: Aselsan, uluslararası düzeyde birçok işbirliği kurar ve yurtdışı pazarlarda rekabet edebilir.
- Zayıflıklar:
Küresel Pazar Erişimi: Uluslararası pazarda daha fazla rekabet edebilmek için daha fazla büyümeye ihtiyaç duyabilir.
Bağımlılık: Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne olan bağımlılık, işlerini olumsuz etkileyebilir.
Dünya Piyasalarında Farkındalık: Aselsan'ın uluslararası arenada daha fazla tanınması gerekebilir.
Aselsan, yerel savunma sanayiini desteklemesi ve sürekli Ar-Ge'ye yatırım yapması nedeniyle Türkiye'nin savunma sanayiindeki önemli oyuncularından biridir. Ancak küresel pazarda daha fazla büyümek ve uluslararası rakiplerine karşı rekabet etmek için daha fazla çaba gerekebilir.
Aselsan Hakkında- www.aselsan.com
Aselsan Wikipedi - wikipedia.org/wiki/ASELSAN
Aselsan İnstagram hesabı - instagram.com/aselsan
Aselsan Twitter Hesabı - https://twitter.com/aselsan
Arçelik Youtube Hesabı - https://m.youtube.com/@AselsanTV
Hiç yorum yok
Yorum Gönder