Şirketleri Tanıyalım - BİST 30 - Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş



Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., 1968 yılında Koç Holding ve Fiat Group'un ortaklığıyla Bursa'da kurulmuştur. Şirket, Türkiye otomobil pazarının önemli bir oyuncusudur. Sermayesinde, Koç Holding ile Stellantis’in eşit hissedar olduğu Tofaş’ın %24,3’ü halka açık olan hisseleri, Borsa İstanbul BİST 30 ve BİST 100 endekslerinde işlem görmektedir. Ayrıca Tofaş, BİST Kurumsal Yönetim Endeksi ve Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almaktadır.

Tarihçe:

  • 1968: Koç Holding ve İtalyan Fiat Group'un 50-50 ortaklıkla kurduğu Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. (Tofaş), Bursa'da kuruldu.
  • 1971: Tofaş, Türkiye'nin ilk yerli serbest stili otomobili olan Fiat 124 tabanlı Murat 124'ün üretimine başladı.
  • 1974: İlk ihracat gerçekleştirildi.
  • 1976: Şirketin adı "Murat"tan "Tofaş"a dönüştü. Aynı yıl, Fiat 131 tabanlı Murat 131 modelinin üretimine başlandı.
  • 1977: Şahin üretimine başlandı.
  • 1981: Tofaş, Fiat 131 modelini temel alan Dogan ve Kartal modellerini piyasaya sürdü.
  • 1990: Tempra üretimi başladı.
  • 1991:Yerli motor üretimine başlandı.
  • 1993: Bir milyonuncu araç Tempra oldu.
  • 1994: Fiat Uno pazara sunuldu. Ar-Ge kuruldu.
  • 1995: İlk büyük ölçekli ihracat yapıldı.
  • 1998: Küresel otomobil projesi tasarlandı.
  • 1999: Marea ve Brava üretimine başlandı.
  • 2000:  Fiat Doblò’nun yolculuğu başladı.
  • 2001: 2001: Tofaş, Fiat Marea'nın üretimine başladı. Bu model, orta sınıf bir otomobil olarak Türkiye pazarına sunuldu.
  • 2002: Fiat küresel pazara girdi.
  • 2003: Şirket, küçük sınıfta yer alan Fiat Albea'nın üretimine başladı. Bu model, Türkiye'de ve birçok ihracat pazarında oldukça popüler hale geldi.
  • 2005: Tofaş, Minicargo projesi kapsamında Fiat Fiorino, Peugeot Bipper ve Citroën Nemo modellerini üretmeye başladı. Bu model, hem hafif ticari araç hem de binek araç versiyonlarıyla sunuldu.
  • 2007: Tofaş, Fiat Doblò'nun yeni neslinin üretimine başladı. Bu model, sadece Türkiye için değil, aynı zamanda uluslararası pazarlar için de üretildi.
  • 2009: 3 milyonuncu araç üretildi.
  • 2010: Tofaş, Fiat Linea'nın üretimine başladı. Bu model, Türkiye pazarı için özel olarak tasarlandı ve büyük bir başarı elde etti.
  • 2012: Tofaş, Fiat Doblò'nun Amerika pazarı için "Ram ProMaster City" adıyla üretimine başladı.
  • 2015: Şirket, Egea projesi kapsamında Fiat Tipo'nun üretimine başladı. Bu model ailesi sedan, hatchback ve station wagon olarak üç farklı gövde tipinde sunuldu. Tofaş'ın Ar-Ge merkezinde geliştirilen Egea projesi, şirketin uluslararası alandaki yeteneklerini gösterdi.
  • 2017: Tofaş, ürün gamını genişletmeye devam ederek yeni Jeep Renegade ve Fiat 500X modellerinin Bursa fabrikasında üretimine başladı.
  • 2018: Şirketin 50. yıl dönümü kutlandı. Bu yıl içinde birçok etkinlik ve organizasyon gerçekleştirildi.
  • 2019: Fiat Egea’nın 3 yeni sportif versiyonu çıktı. Tofaş ihracatta ikinci sırada oldu. Tofaş 6 milyonuncu aracını üretti
  • 2020: Fiat Doblo 20 yaşında oldu. Tofaş, koronavirüsle mücadelede sağlık çalışanlarına yönelik 3 farklı koruyucu ekipmanı üretti. Egea ailesinin yeni üyesi: Cross üretildi. Tofaş en fazla patent alan 10 firmadan biri seçildi.
  • 2021:Yenilenen Fıat Egea ailesi satışa sunuldu. Tofaş Türkiye'nin en iyi Ar-Ge Merkezi seçildi. FCA ve  PSA'nın birleşmesi ile Stellantis kuruldu. 
  • 2022:
  •  Egea Hybrid Yollarda: Tofaş, sürdürülebilirlik ve çevre dostu yaklaşımını benimseyerek Egea modelini elektrikli sürüş teknolojisiyle buluşturdu. 2022 yılında Egea Hybrid modelini piyasaya sürdü.
  • 1 Milyonuncu Fiat Egea: 2022 yılında Tofaş, Egea modelinin üretiminden bu yana 1 milyonuncu aracını üretti. Bu, modelin başarısını ve Tofaş'ın üretim kapasitesini gösteren önemli bir kilometre taşı oldu.
  • Tofaş Ar-Ge'nin İzmir Şubesi Faaliyete Başladı: Tofaş'ın Ar-Ge yeteneklerini genişletme ve Türkiye'deki teknolojik inovasyonu destekleme amacıyla İzmir'de bir Ar-Ge şubesi açıldı. Bu şube, otomobil teknolojilerindeki en son yenilikleri takip ederek şirketin geleceğini şekillendirecek projelerde çalışacak. 
  • Koç Fiat Sigorta Kuruldu: Tofaş ve Koç Holding ortaklığında, otomobil sahiplerine daha kapsamlı hizmetler sunma amacıyla "Koç Fiat Sigorta" kuruldu. Bu girişim, otomobil satış ve servis hizmetlerinin yanı sıra sigortacılık alanında da müşterilere değer katmayı hedefliyor.



Tofaş Yönetim Kurulu Üyeleri Kimlerden Oluşur?

  • Ömer M. Koç
YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Columbia Üniversitesi’ne bağlı Columbia College’da (ABD) Eski Yunan Dili ve Kültürü alanında gördüğü lisans eğitimini 1985 yılında tamamlamıştır. Bir sene İsviçre’de Kofisa Trading’de çalışmıştır. 1989 yılında Columbia Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden MBA derecesi almıştır. 1989-1990 yılları arasında New York merkezli Ramerica Intl. Inc.’de görev aldıktan sonra, 1990 yılında Koç Topluluğu’na katılmıştır. Koç Holding’de Finansman Koordinatörlüğü, Enerji Grubu Başkan Yardımcılığı ve Başkanlığı gibi üst düzey görevlerde bulunmuştur. 2004 yılında Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi olmuş, Mayıs 2008’de Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini üstlenmiştir. Şubat 2016’dan bu yana Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Nisan 2016’dan bu yana da Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. Ömer M. Koç; TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkan Yardımcısı, Türk Eğitim Vakfı Mütevelliler Heyeti Başkanlığı, Geyre Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanlığı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Mütevelliler Kurulu Başkanlığı, Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanlığı ve diğer bazı Koç Topluluğu şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de yürütmektedir.
  • Samir Cherfan
YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ
Samir Cherfan yüksek öğrenimini Polytech Sorbonne Paris Mühendislik Bölümü’nde tamamlamıştır. Kariyerine 1992 yılında Renault Grubu’nda başlamış; 2003 yılında Program Direktörü, 2010 yılında ise Renault Perakende Grubu’nda Doğu Paris perakende ağının Genel Müdürü olarak atanmıştır. Cherfan, 2012 yılında Orta Doğu’da Nissan Group’ta Satış ve Pazarlama Direktörü olmuş, 2013 yılında Genel Müdürlük görevini üstlenmiştir. Cherfan, Groupe PSA’ya 2017 yılında Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Satış ve Pazarlama Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak katılmış, 2019 yılında Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmıştır. Samir Cherfan Ocak 2020’den bu yana, Stellantis’in Orta Doğu ve Afrika Operasyon Direktörü ve Küresel İcra Kurulu Üyesi görevlerini üstlenmektedir.
  • Cengiz Eroldu
YÖNETİM KURULU ÜYESİ - CEO
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden 1988 yılında mezun olan Cengiz Eroldu, 1993-1995 yılları arasında İtalya’da LUISS Üniversitesi’nde MBA programını tamamlamıştır. Eroldu, iş yaşamına 1989 yılında Koç Holding’de Denetim Uzmanı olarak başlamıştır. 1995 yılında Tofaş’a Muhasebe ve Endüstriyel Kontrol Müdür Yardımcısı olarak atanan Eroldu, 2001-2008 yılları arasında Muhasebe ve Endüstriyel Kontrol Müdürlüğü, Bütçe ve Kontrol Müdürlüğü ve 2008-2015 arasında da Mali Direktörlük görevlerini yerine getirmiştir. Eroldu, 2015 yılından bu yana Tofaş Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO olarak görev yapmaktadır. Cengiz Eroldu 2022 yılı itibariyle Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) başkanlığı görevini de yürütmektedir.
  • Temel Kamil Atay
YÖNETİM KURULU ÜYESİ
Temel Kâmil Atay, İTÜ Makine Mühendisliği mezuniyetinin ardından Wayne State Üniversitesi (ABD) İşletme Bölümü’nde ihtisas yapmıştır. Koç Topluluğu’na 1966 yılında katılmış, Otoyol Sanayi A.Ş. ve Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Genel Müdürlüğü görevlerinin yanı sıra Koç Holding bünyesinde çeşitli üst düzey görevlerde bulunmuştur. 2000-2001 yıllarında Koç Holding’in CEO’luğu görevini üstlenmiştir. 1996-2019 yılları arasında Koç Holding Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştır.
  • Kenan Yılmaz
YÖNETİM KURULU ÜYESİ
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1983 yılında mezun olmuştur. 1984’te İstanbul Barosu’na girmiştir. New Orleans Tulane Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Uluslararası Ticaret alanında yüksek lisans ve Koç Üniversitesi’nde Executive MBA derecelerini almıştır. İş yaşamına 1989 yılında Koç Holding’de Hukuk Müşaviri olarak başlamıştır. 2000-2006 yılları arasında Baş Hukuk Müşaviri Yardımcısı olarak görevini sürdürmüştür. 2006-2021 yılları arasında Koç Holding Baş Hukuk Müşaviri olarak görev yapmış, 2021 yılı başından itibaren Uyum Programı’ndan da sorumlu olarak Baş Hukuk ve Uyum Müşaviri unvanını almıştır. Kenan Yılmaz, aynı zamanda Marmaris Altınyunus Turistik Tesisler A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesidir. Ayrıca, diğer bazı Koç Topluluğu şirketlerinde Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmektedir. Bu görevlerine ek olarak, Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı Kurucu Üyesi, Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı (TINA) Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Koç Holding Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TÜSİAD Üyesidir.
  • Silvia Vernetti Blina
YÖNETİM KURULU ÜYESİ
Yüksek öğrenimini Barselona Katolonya Politeknik Üniversitesi Mühendislik alanında tamamlayan Silvia Vernetti Blina stratejik planlama, iş geliştirme ve finansal iş yönetimi konularında deneyim sahibidir. Silvia Vernetti Blina, 2004 yılında Fiat S.p.A'ya katılmadan önce Bain & Company (İtalya) ve Andersen Consulting'de danışmanlık görevlerinde bulunmuş ve burada grubun tüketici finansmanı birimi Fidis'in İş Geliştirme ve Ortak Girişimler Koordinasyonunda görev almıştır. Vernetti ayrıca 2009'dan itibaren FCA'nın EMEA Bölgesi İş Geliştirme Başkanı ve 2011'den itibaren FCA Sırbistan Başkanı olarak görev yapmıştır. Bu dönemde Vernetti aynı zamanda önemli endüstriyel ortaklarla ittifakları yönettiği Fiat Grubu Otomobil Ortaklıkları Yönetimi ve Stratejik Planlama fonksiyonunu da yönetmiştir. Silvia Vernetti Blina, Ocak 2021'den bu yana Küresel Kurumsal Ofis Başkanı ve Stellantis'in Üst Düzey Yönetici Ekibinin bir üyesi olarak görev yapmaktadır. Silvia Vernetti Blina, Mart 2018'den bu yana Jeep Finans Küresel Başkanı olarak görev yapmaktadır.
  • Polat Şen
YÖNETİM KURULU ÜYESİ
İş yaşamına 2000 yılında Koç Holding A.Ş. Denetim Grubu Başkanlığı’nda Denetim Asistanı olarak başlayan Polat Şen, 2002-2005 yılları arasında Koç Holding A.Ş. Denetim Uzmanı olarak çalışmıştır. 2005 yılında Arçelik A.Ş. İç Denetim Yöneticisi, 2008 yılında Grundig Elektronik / Grundig Multimedia B.V. Finans ve Mali İşler Grup Direktörü olarak atanan Şen, 2009-2010 yılları arasında Arçelik A.Ş. / Grundig Multimedia B.V. Finans ve Mali İşler Direktörü olarak görev yapmıştır. 2010-2015 yılları arasında Satınalma Direktörü görevini sürdüren Polat Şen, 2015 - 2022 yılları arasında Arçelik A.Ş.’de Finansman ve Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştır. Şen, Nisan 2022 itibarıyla Koç Holding A.Ş. CFO'su olarak görev yapmaktadır.
  • Giorgio Fossati
YÖNETİM KURULU ÜYESİ
Giorgio Fossati, yüksek öğrenimini İtalya’da Torino Üniversitesi Hukuk Bölümü’nde tamamlamıştır. Profesyonel iş hayatına 1988 yılında Iveco S.p.A.’nın Hukuk Bölümü’nde başlamıştır. 1999 yılında Fiat S.p.A.’nın Hukuk Bölümü’ne katılmıştır. 2002 yılında FCA Italy S.p.A.’nın Genel Danışmanı olmuştur. 2011 yılında FCA’nın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Genel Danışmanı ve Fiat Chrysler Automobiles N.V.’nin Kurumsal Genel Danışmanı olarak görev yapmıştır. Fossati aynı zamanda FCA Partecipazioni S.p.A., Fiat Chrysler Risk Management S.p.A.’da Yönetim Kurulu Üyesi; FCA Poland S.A.’da Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı’dır.
  • Sergio Duca
BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYESİ
Milano Bocconi Üniversitesi Ekonomi ve İşletme alanlarından dereceyle mezun olan Sergio Duca, yetkili uzman muhasebeci ve denetçi olarak, PricewaterhouseCoopers aracılığıyla İtalya’da birçok şirketin dış denetçiliğini yapmıştır. Sergio Duca, 2008-2016 yılları arasında Orizzonte Yönetim Kurulu Başkanlığı, Exor Kanuni Denetciler Kurulu Başkanlığı ve GTechin Kanuni Denetciler Kurulu Başkanlığı ve denetçiliğini yürütmüştür. 2010 tarihine kadar ise Tosetti Value SIM’nin Kanuni Denetçiler Kurulu Başkanı ve Sella Gestioni SGR’nin Bağımsız Direktörü olarak görev yapmıştır. Sergio Duca, Nisan 2010 tarihinden bu yana Enel S.p.A.’nın Kanuni Denetçiler Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. Sergio Duca aynı zamanda, Nedcommunity’de Yönetim Kurulu Üyesi ve OSAI Automation System S.p.A şirketinde Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi’dir.
  • Neslihan Tonbul
BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYESİ
1981 yılında Rutgers Üniversitesi Ekonomi ve Siyasal Bilgiler bölümünden mezun olan Neslihan Tonbul, 1983 yılında The Fletcher School of Law and Diplomacy-Tufts Üniversitesi Uluslararası Finans ve Ekonomik Gelişme dallarında yüksek lisansını tamamlamıştır. 1983-2008 yılları arasında The Irving Trust Company, The Bank of New York ve BNY Mellon gibi çeşitli uluslararası finans kuruluşlarının New York, Londra ve İstanbul temsilciliklerinde üst düzey yönetici olarak görev yaptıktan sonra bu şirketlerin Orta Doğu, Afrika, Doğu Avrupa ve Türkiye’yi kapsayan bölge müdürü olarak görevlendirilmiştir. 2008’den bu yana Türkiye’de çeşitli holding ve kurumlarda yönetim kurulu üyeliklerine devam eden Neslihan Tonbul; Tofaş, Tat Gıda, Turcas Petrol, Petkim, Alarko Holding ve Vakıfbank International’da yönetim kurulu üyelik görevlerini; Yeni Zelanda Ekonomik Kalkınma Ajansında Danışman, Cambridge Family Enterprise Group’da Kıdemli danışman görevlerini sürdürmektedir.Harvard Business School’da eğitim alarak CFEG ile Aile Şirketleri Yönetimi konusunda uzmanlaşan Tonbul, 2017’den bu yana Koç Üniversitesi’nde, Ekonomi ve İdari Bilimler Fakültesinde “Aile Şirketleri Yönetimi” ve “Etki Yatırımı ve Sürdürülebilirlik” üzerine dersler vermektedir.

Tofaş Üst Yönetim Kimlerden Oluşur? 
Cengiz Eroldu - Yönetim kurulu üyesi - CEO
Fabrizio Renzi - Mali direktör
Zeki Erdal Şimşek - Fabrika direktörü
Giuseppe Masciocco - Ar-Ge direktörü
Altan Aytaç - Fiat iş birimi direktörü
Ömer Özgür Çetinoğlu - Bilgi ve iletişim teknolojileri direktörü
Hasan Erdoğan - Mobilite çözümleri direktörü
Mahmut Karacan - Satış direktörü
Doğu Özden - Finansal planlama ve kontrol direktörü
Yüksel Öztürk - Satın alma direktörü
Sabri Erkan Polat - Ürün mühendisliği direktörü
Orçun Sarıca - İnsan kaynakları ve endüstriyel ilişkiler direktörü
Özgür Süslü - Alfa Romeo ve Jeep marka direktörü - Fiat pazarlama direktörü - FER MAS Oto Ticaret A.Ş. şirket müdürü
Hüseyin Şahin - Satış sonrası ve yedek parça direktörü
Recep Temizesen - Üretim direktörü
Onur Yalçın - Tedarik zinciri direktörü
Arzu Yazgan - Kurumsal iletişim direktörü
İsmet Kağan Yıldırım - Dış ilişkiler direktörü
Sinan Yıldırım - Kalite direktörü

Tofaş Çalışan Yapısı Nasıldır?
  • Üretim Çalışanları: Tofaş'ın büyük bir bölümü üretim faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bu çalışanlar, montaj hatlarından kalite kontrolüne, üretim planlamasından lojistiğe kadar birçok alanda görev alır.
  • Ar-Ge Çalışanları: Tofaş, Türkiye'nin en büyük Ar-Ge merkezlerinden birine sahiptir. Bu ekip, yeni ürün tasarımı, geliştirme, üretim teknolojileri ve daha birçok alanda çalışmaktadır.
  • Satış ve Pazarlama: Tofaş'ın bir diğer önemli çalışan grubu da satış ve pazarlama ekipleridir. Bu ekip, yeni ürün lansmanları, reklam ve tanıtım faaliyetleri, bayi ilişkileri ve müşteri hizmetleri gibi konularda faaliyet gösterir.
  • İdari ve Destek Fonksiyonları: İnsan kaynakları, finans, IT, tedarik zinciri yönetimi gibi birçok idari ve destek fonksiyonu da Tofaş'ta bulunmaktadır.
  • Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler: Şirketin, medya, yatırımcılar, kamu ve diğer paydaşlarla ilişkilerini yöneten birimi de oldukça kritiktir.
  • Eğitim ve Gelişim: Tofaş, çalışanlarının sürekli eğitim ve gelişimine önem verir. Bu amaçla, hem iç eğitimler hem de dış eğitimlerle çalışanların yetkinliklerini artırmaya yönelik programlar düzenlenir.
  • Sosyal Haklar ve İmkanlar: Tofaş, çalışanlarına sosyal haklar ve imkanlar sunmaktadır. Sağlık sigortası, servis, yemek, sosyal aktiviteler gibi birçok imkan çalışanlara sunulur.
  • 'Kariyerine Yön Ver’ süreci, çalışanların kariyer hedefleri doğrultusunda kendilerini geliştirme imkanı bulacağı bir rotasyon ve terfi programıdır.
  • Tofaş Akademi, Tofaş’ın değer zincirine şirket hedefleri ışığında tasarlanmış teknik ve davranışsal eğitim çözümleri sunan, onlara eşsiz ve kişiselleştirilmiş bir öğrenim deneyimi yaşatan gelişim üssüdür.
  • 2010 yılında temelleri atılan Tofaş Akademi, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan otomotiv devi Tofaş’ın kurumsal hafızasını oluşturup disipline ederek bundan sürdürülebilir fayda üretmeyi, tüm çalışanlarının ve paydaşlarının bugünün işini daha iyi yapmalarını ve geleceğe hazırlanmalarını sağlamayı amaçlıyor
  • Tofaş, Stellantis’in önde gelen üretim ve ar-ge merkezlerinden biri. Çalışanları expat veya proje bazlı olarak yurt dışındaki Stellantis fabrikalarında çalışarak, bilgi ve donanımları ile hem Stellantis dünyasına hem de kendi kariyerlerine katkıda bulunabiliyor. 


Tofaş Şirket Yapısı Nasıldır?

Ortaklık Yapısı: Tofaş, Koç Holding ve FCA Group (şu anda Stellantis'in bir parçası) arasında eşit oranda paylaşılan bir ortaklıkla kurulmuştur. Her iki ortak da şirketin stratejik kararlarında belirleyici bir role sahiptir.

Üretim Tesisleri: Tofaş, Bursa'daki üretim tesisiyle Avrupa'nın en büyük otomobil üretim tesislerinden birine sahiptir. Bu tesis, yılda yaklaşık 400.000 araç üretim kapasitesine sahip olup, binek otomobillerin yanı sıra ticari araçlar da üretmektedir.

Ar-Ge Merkezi: Türkiye'de otomotiv sektöründe lider bir Ar-Ge merkezine sahip olan Tofaş, yeni model geliştirmelerinden üretim süreçlerine, otomasyondan yazılıma kadar birçok alanda Ar-Ge faaliyetlerini sürdürmektedir.

İhracat ve Uluslararası İşbirlikleri: Tofaş, ürettiği araçları 80'den fazla ülkeye ihraç eder. Bu da Tofaş'ı Türkiye'nin en büyük ihracatçılarından biri yapar. Tofaş, ürettiği modellerle Fiat, Peugeot, Citroën ve diğer global markalar için önemli bir tedarikçi haline gelmiştir.


Tofaş'ın Hizmet Verdiği Markalar ve Modeller:
  • Fiat: Tofaş, Fiat'ın çeşitli modellerini üretir. Bu modeller arasında Egea/Tipo, Doblò ve Fiorino gibi modeller bulunmaktadır.
  • Peugeot ve Citroën: Geçmişte, Tofaş hafif ticari araç segmentinde Peugeot Bipper ve Citroën Nemo'nun üretimini gerçekleştirmiştir.
  • Jeep ve Alfa Romeo: FCA Group (şimdiki Stellantis) bünyesindeki bu markaların bazı modelleri de Tofaş tesislerinde üretilmiştir veya üretilmektedir.
  • Diğer İşbirlikleri: Tofaş'ın uluslararası işbirlikleri ve ortaklıkları, sadece üretimle sınırlı değildir. Ar-Ge, tedarik zinciri yönetimi, lojistik ve diğer alanlarda da çeşitli işbirlikleri ve ortaklıklar bulunmaktadır.
Tofaş, Koç Holding'in otomotivdeki amiral gemisi olarak, hem Türkiye ekonomisine hem de global otomotiv endüstrisine önemli katkılarda bulunmaktadır. 

Tofaş'ın Yatırımcı Profili Nedir?

Tofaş'ın yatırımcı profili, genel olarak iki ana ortağının yapısından oluşmaktadır. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., Koç Holding ve FCA Group (şu anda Stellantis adıyla bilinir) arasında 1968 yılında kurulmuş bir ortak girişimdir. Ancak Tofaş'ın yatırımcı profili hakkında daha detaylı bilgi, şirketin resmi yıllık raporlarında, halka açık bilgilerinde ve Borsa İstanbul'da (BIST) yayınlanan verilerde bulunabilir.

Anahtar Yatırımcılar:

Koç Holding: Türkiye'nin en büyük konglomera şirketlerinden biri olan Koç Holding, Tofaş'ın ana yatırımcılarından biridir. Otomotiv, enerji, perakende ve birçok diğer sektörde faaliyet gösteren Koç Holding, Tofaş'ta önemli bir hisseye sahiptir.

Stellantis (Daha önce FCA Group olarak bilinirdi): Fiat Chrysler Automobiles (FCA), Tofaş'ın diğer ana yatırımcısıdır. 2021'de FCA ve PSA Group'un birleşmesiyle oluşan Stellantis, global otomotiv sektörünün önde gelen oyuncularından biridir ve Tofaş'ta önemli bir hisseye sahiptir.

Borsa İstanbul'da Halka Açık Hisse Oranı: Tofaş, Borsa İstanbul'da (BIST) halka açık bir şirket olup, belli bir yüzdesi halka açık hisselerden oluşmaktadır. Bu hisseler, bireysel ve kurumsal yatırımcılar tarafından satın alınabilir.


  • Tofaş 2022 yılında 65,5 milyar TL satış geliri elde etmiş, %19,2’likyurt içi pazar payı ile de otomotiv sektörü içerisindeki güçlü konumunu pekiştirmiştir.
  • Fiat Egea, son 7 yıldır Türkiye'nin en çok tercih edilen otomobili olmuştur.
  • Tofaş, atıkların %100'ünü geri kazanmaktadır.
  • Fiat markası, %18,7 pazar payı ile Türkiye otomotiv pazarının lideridir.
  • Fiat, son 4 yılda hem binek hem de hafif ticari araç toplam satışlarında lider konumundadır.
  • Tofaş, Türkiye'nin toplam araç ihracatındaki payı %12,3'tür.
  • Araç başına su tüketimi 2,74 m3'tür.
  • Araç başına üretimden kaynaklanan emisyon 0,320 ton CO2 eşdeğerindedir.
  • Yurt içi satışlarda, %95,7 yerli üretim payı ile Tofaş lider konumundadır.
  • Tofaş, Türkiye'nin toplam araç üretimindeki payı olarak %19,5'e sahiptir.
Tofaş, otomotiv sanayisi bir önceki yıla göre 2022 yılında %6 artışla toplam 1 milyon 352 bin adet üretim gerçekleştirdi. En büyük pazar olan Avrupa başta olmak üzere küresel ekonomide yaşanan yavaşlama ve talep değişimlerine karşın, 2022 yılında otomotiv ihracatında %5,5 artışla 31 milyar ABD dolar seviyesine ulaşıldı. Bu durumda, sektörün ülkenin toplam ihracatından aldığı pay %12,2 oldu. İç pazarda otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları, önceki yıla oranla %6,2 artarak 783 bin 283 adet seviyesinde gerçekleşti. Otomobil satışları %5,5 artışla 592 bin 660, hafif ticari araç satışları %8,6 artışla 190 bin 623 olarak kaydedildi. Tofaş, bu zorlu yılda 264 bin üretim adedine ulaştı ve 123 bin araçla Türkiye otomotiv ihracatının %12’sini gerçekleştirdi. Şirket, Türkiye binek ve hafif ticari araç pazarında 2,3 puan artışla %19,2 pay elde etti. Fiat markası, dördüncü yıl üst üste liderliğini korudu. Lansmanından bu yana 7 yıldır en çok tercih edilen otomobil unvanını koruyan Fiat Egea’nın üretimi 1 milyon adedi aştı. 2021 yılında Sedan, Hatchback, Cross ve Cross Wagon gövde tiplerinde sunulan otomatik şanzımanlı hibrit motorlu seçenekleriyle pazardaki rekabet gücü artan Fiat Egea, 2022 yılında Cross Wagon modeliyle müşterilere sunuldu.


Tofaş'ın Borsadaki Yeri Nasıldır?

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., Borsa İstanbul'da (BIST) önemli ve aktif bir şirkettir. Borsa İstanbul'da "TOASO" koduyla işlem görmektedir. Koç Holding'in otomotiv sektöründeki en önemli şirketlerinden biri olan Tofaş, BIST'te de otomotiv sektörünün lider şirketlerindendir.

Koç Holding ile Stellantis’in eşit hissedar olduğu Tofaş’ın%24,3’ü halka açık olan hisseleri, Borsa İstanbul BİST 30 ve BİST 100 endekslerinde işlem görmektedir. Ayrıca Tofaş, BİST Kurumsal Yönetim Endeksi ve Sürdürülebilirlik Endeksi’nde de yer almaktadır. Karbon Saydamlık Projesi (CDP) iklim ve su programlarına yanıt vermektedir.
  • Halka Açılma Tarihi: 01.07.1991
  • Borsa Kodu: TOASO
  • Ödenmiş Sermaye: 500.000.000 TL
  • Tavanı: 1.000.000.000 TL
2022 temel verileri
  • Kapanış Fiyatı: 165,7 TL
  • Piyasa Değeri: 4,43 milyar ABD doları
  • En Yüksek (Gün İçi): 170,2 TL
  • En Düşük (Gün İçi): 58,95 TL
  • Yabancı Payı %22,4
  • Ortalama İşlem Hacmi: 67,6 milyon ABD doları
  • Tofaş hissesi yabancı yatırımcı payı 2022 yılı sonunda %22,4olarak gerçekleşmiştir. Aynı donemde BİST yabancı yatırımcı payı ise %29,6’dır. 

Tofaş yatırımcı ilişkileri hususunda açıklamış olduğu faaliyet raporlarına  buradan ulaşabilirsiniz.



Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Ekonomim

BorsaGündem.com

Ntv Son Dakika

Ntv Ekonomi

Ntv Para


© Tüm Hakları Saklıdır